Zelf PV panelen plaatsen: waar moet je op letten?
Als je overweegt om zelf zonnepanelen te installeren, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.
Allereerst is het erg belangrijk om te weten dat het installeren van een zonnepaneel niet zonder risico\’s is. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden en indien nodig, hulp in te schakelen van een professional.
Bij Nederland Wekt Op geven we je een aantal handige tips waar je op moet letten als je zelf zonnepanelen wilt plaatsen.

Wat zijn de voordelen van PV-panelen?
PV panelen, ook wel bekend als zonnepanelen, hebben verschillende voordelen. Wij gaan jou natuurlijk goed uitleggen waarom wij vinden dat huishoudens hun daken moeten voorzien van deze handige stroom-opwekkers.
Ten eerste zijn ze milieuvriendelijk want ze gebruiken namelijk zonlicht. Dit is een hernieuwbare energiebron om elektriciteit op te wekken. Tijdens dit proces komen er geen schadelijke gassen of CO2 uitstoot vrij bij het opwekken van stroom.
Een ander voordeel van PV panelen is dat ze zorgen voor lagere energiekosten, want met een zonnepanelen installatie kan je namelijk je eigen elektriciteit opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Hierdoor kan je gemakkelijk besparen op je energierekening.
PV panelen zijn relatief onderhoudsvrij, dat betekend; eenmaal geïnstalleerd, hebben ze weinig aandacht nodig. Het enige wat je straks nog hoeft te doen is regelmatig controleren of de panelen nog goed functioneren en schoon zijn. PV panelen hebben een lange levensduur en zijn hierdoor dus niet gauw aan vervanging toe.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door het fotovoltaïsche effect, dit betekent dat zonnecellen in de panelen het zonlicht omzetten in gelijkstroom. Dit gebeurt doordat het licht de fotovoltaïsche cellen raakt en zo elektronen vrijmaakt. Deze elektronen worden vervolgens door een omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat de elektriciteit gebruikt kan worden in huis.
Om goed en optimaal gebruik te maken van de opbrengst van de zonnepanelen is het belangrijk om de panelen straks op de juiste manier te plaatsen. Dit is het beste om ze op een dak richting het zuiden te plaatsen, daardoor kunnen ze het meeste zonlicht opvangen.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor de installatie en om rekening te houden met schaduw van bomen of nabijgelegen gebouwen.
Het plaatsen van zonnepanelen vergt dus wel wat voorbereiding en kennis. Met de juiste informatie en eventueel hulp van een professional, kan het echter een waardevolle investering zijn voor je huis, het milieu en je portemonnee.

Hoe worden PV panelen geïnstalleerd?
Het installeren van PV panelen is een technisch proces, maar met de juiste informatie en tools kan het ook door doe-het-zelvers worden gedaan.
Om te beginnen moet je de benodigde materialen aanschaffen, waaronder de zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal en bekabeling.
Vervolgens moet je de locatie van de installatie bepalen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende zonlicht en een goede hoek van de panelen ten opzichte van de zon.
Tijdens de installatie moet je ervoor zorgen dat de zonnepanelen op een stevige en stabiele ondergrond worden geplaatst en dat de bekabeling op de juiste manier wordt aangesloten op de omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die door de zonnecellen wordt geproduceerd, wordt omgezet in stroom die geschikt is voor het stroomnet.
Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen tijdens de installatie en de juiste gereedschappen te gebruiken. Als je niet zeker bent van je technische vaardigheden, is het verstandig om de installatie uit te besteden aan ervaren zonnepanelen monteurs.
Erkende zonnepanelen installateur
Als doe-het-zelver kan het zelf installeren van zonnepanelen een uitdagend en spannend project zijn. Het is ook erg belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je begint, want dit is niet even een kast in elkaar zetten.
Allereerst is het essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt over de verschillende onderdelen van een zonnepanelensysteem. Denk hierbij aan de zonnepanelen zelf en de omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zorg er dan straks ook voor dat je de juiste gereedschappen en materialen hebt om de installatie op een veilige en effectieve manier uit te voeren.
Een ander belangrijk aspect is om de lokale wetten en voorschriften te kennen met betrekking tot het installeren ervan. In sommige gevallen is er een vergunning nodig en moet je voldoen aan bepaalde bouwvoorschriften. Het is ook belangrijk om te weten hoe je de panelen correct moet aansluiten op het elektriciteitsnet en om veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je gevaarlijke fouten maakt tijdens de installatie.
Als je er niet 100% zeker van bent of je de installatie zelf kunt uitvoeren, overweeg dan om hulp in te schakelen van een erkende zonnepanelen installateur van Nederland Wekt Op.

Wat is de levensduur van PV-panelen?
Zonnepanelen hebben over het algemeen een lange levensduur. De meeste fabrikanten geven aan dat hun panelen minstens 25 jaar meegaan. Dit betekent echter niet dat de PV panelen na 25 jaar helemaal niet meer werken. Dit betekent dat na 25 jaar de opbrengst van de panelen wel zal afnemen, maar ze kunnen nog steeds energie opwekken.
De levensduur van PV panelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, het onderhoud en de omgevingsfactoren. Zo kunnen panelen die in een zeer vochtige omgeving worden geplaatst sneller verslijten dan panelen die in een droge omgeving worden geïnstalleerd.
Het is belangrijk om de levensduur van PV panelen in gedachten te houden bij het vergelijken van prijzen. Een lage prijs kan aantrekkelijk lijken, maar als de panelen van slechte kwaliteit zijn, zal de levensduur korter zijn en zullen de panelen uiteindelijk duurder uitvallen.
Zonnepanelen vervangen
Zonnepanelen gaan dus erg lang mee, en zijn pas aan vervanging toe na 25 jaar intensief gebruikt te zijn. Zelfs na al die jaren zullen ze nog steeds stroom opwekken echter brengen ze minder op dan voorheen, maar ze blijven geschikt voor gebruik.
Mits jij je zonnepanelen goed schoon houdt en regelmatig controleert of alles nog goed functioneert, zal je er dus een kwart eeuw van genieten!
Omvormer vervangen
Een omvormer gaat gemiddeld 15 jaar mee voordat het toe is aan vervanging. Dit is een aanzienlijk stuk korter dan de PV panelen maar nog steeds vrij lang.
Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne PV-panelen?
Zonnepanelen de dag van vandaag zijn er in verschillende soorten en maten, dus er zit voor ieder budget en verbruik wat tussen.
Een belangrijk onderscheid dat gemaakt kan worden, is die tussen monokristallijne en polykristallijne PV panelen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?
Monokristallijne zonnepanelen
Monokristallijne panelen worden gemaakt van één groot kristal waardoor ze een egale zwarte kleur hebben en een hoger rendement hebben dan polykristallijne panelen.
Dit komt doordat er minder weerstand is tussen de cellen en er daardoor meer stroom opgewekt kan worden.
Doordat er echter meer materiaal verloren gaat bij het productieproces zijn monokristallijne panelen over het algemeen duurder.
Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne panelen zijn daarentegen iets goedkoper dan monokristallijne panelen omdat er minder materiaal verloren gaat bij het productieproces.
Hierdoor hebben polykristallijne panelen een lagere prijs per Wattpiek. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur met een onregelmatige patroon van kristallen.
Het rendement van deze panelen is echter wel iets lager dan die van monokristallijne panelen omdat er meer weerstand is tussen de cellen.

Hoe worden PV-panelen onderhouden?
PV panelen hebben weinig onderhoud nodig, mits ze goed en regelmatig schoongemaakt worden. Dit kan met een zachte borstel en water, zolang je geen gebruik maakt van agressieve schoonmaakmiddelen die de panelen kunnen beschadigen.
Een ander belangrijk aspect van onderhoud is het controleren van de bekabeling. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn aangesloten en dat er geen beschadigingen of breuken in de bekabeling zijn.
Als er problemen zijn met de PV panelen, zoals een verminderde opbrengst of beschadigde panelen, is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij kunnen de panelen inspecteren en eventuele reparaties uitvoeren.
Bij het kiezen van de juiste PV panelen is het heel erg belangrijk om te letten op de prijs en kwaliteit van de panelen. Vergelijk verschillende merken en types zonnepanelen om de beste keuze te maken.
Let ook op de benaming van de panelen, aangezien deze vaak in het Engels zijn en niet altijd duidelijk zijn voor Nederlandse consumenten.
Het installeren van PV-panelen kan een goede manier zijn om zelf zonnestroomop te wekken en te besparen op je energierekening.
Wat is de terugverdientijd van PV-panelen?
De terugverdientijd van PV panelen is afhankelijk van verschillende factoren maar gemiddeld genomen ligt deze tussen de 6 en 10 jaar. Om de exacte terugverdientijd te berekenen, moet je rekening houden met de prijs van de panelen, de opbrengst van de zonnestroom, de installatiekosten en de eventuele subsidies of belastingvoordelen.
Het is daarom verstandig om prijzen van PV panelen te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat. Daarnaast kan het interessant zijn om te kijken naar de levensduur van de panelen en eventuele garanties.
Het zelfstandig installeren van zonnepanelen kan ook bijdragen aan een kortere terugverdientijd, omdat je hiermee de installatiekosten bespaart. Zorg echter wel dat je de nodige kennis en vaardigheden bezit om dit veilig en correct te doen.
Subsidie op zonnepanelen
Momenteel is er helaas geen subsidie meer op het kopen en installeren van zonnepanelen. Voorheen was dit wel het geval maar de overheid heeft besloten om andere voordelen door te laten gaan en de subsidies te stoppen.
BTW terrugave op zonnepanelen installatie
Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op jouw dak om jouw huishouden te voorzien van stroom dan betaal je 21% BTW op de factuur die je krijgt.
Gelukkig kun je de 21% BTW terugvragen van de belastingdienst binnen 6 maanden nadat je de PV panelen hebt geïnstalleerd.
Salderingsregeling op extra opgewekte stroom
Mocht je meer stroom hebben opgewekt dan je verbruikt, dan zal er een restant overblijven. Dit restant kan je momenteel via de netbeheerder verkopen tegen gunstige tarieven. Zo kun je ook wat extra\’s verdienen op al dat extra stroom.
Je kunt natuurlijk ook de extra opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij, zo kun je hier altijd nog zelf gebruik van maken.
Waar kan ik PV-panelen kopen?
Als je dus erg handig bent en zelfstandig zonnepanelen wilt installeren, dan wil je natuurlijk weten waar je PV panelen kan kopen.
Gelukkig zijn er in Nederland genoeg leveranciers die zonnepanelen los aanbieden. Het is belangrijk om de prijs, het merk en het vermogen van de panelen te vergelijken voordat je een beslissing maakt.
Een handige tip is om te zoeken naar een type zonnepaneel die voldoet aan de term zonnestroom of zonne-energie. Deze benamingen worden vaak in het Engels gebruikt als Solar Power of Solar Energy, hierdoor kan je makkelijker zoeken en vergelijken.
Een andere mogelijkheid is om te kijken naar onze buurlanden zoals Duitsland en België. Hier zijn vaak lagere prijzen en meer keuze in merken en soorten zonnepanelen beschikbaar.
Onthoudt wel dat het installeren niet zonder risico\’s is. Als je niet zeker bent van je eigen kunnen en doen, is het verstandig om een professional in te schakelen.
Wat is de efficiëntie van PV-panelen?
De efficiëntie van PV panelen is afhankelijk van onder andere de locatie van de panelen, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen, maar ook de kwaliteit van de panelen spelen een belangrijke rol.
De efficiëntie van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel van het zonlicht dat op het paneel valt, daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Gemiddeld ligt de efficiëntie van zonnepanelen tussen de 15 en 20 procent.
Belangrijk om te weten is dat de prijs van een zonnepaneel niet altijd direct gerelateerd is aan de efficiëntie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een goedkoper zonnepaneel minder efficiënt is dan een duurder paneel, daarom is het verstandig om prijzen en specificaties goed te vergelijken voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.
Wat zijn de kosten voor het installeren van PV-panelen?
De kosten om zelf zonnepanelen te installeren worden bepaald door de prijs van de panelen zelf en de benodigde materialen en gereedschappen. Het vergelijken van prijzen en het vinden van goede deals is daarom essentieel.
Het is belangrijk om te weten dat PV panelen staat voor PhotoVoltaic. Dit is de Engelse term voor zonnestroom. Als je online zoekt naar zonnepanelen, is het belangrijk om ook te zoeken op deze term.
De kosten kunnen variëren van ongeveer € 250 tot € 550 per paneel, afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit van het paneel. Naast de kosten voor de panelen zelf, zijn er ook kosten voor de omvormer en de bekabeling.
Mocht je toch twijfelen en het zonnepanelen set willen laten plaatsen door ervaren monteurs, neem dan contact op met een ervaren bedrijf.
Bekijk ook: